Előtte-utána fotók

Előtte utánna fotók megtekintése

Elérhetőségek

Caries Dental Praxis 

Szombathely, Welther Károly u. 5.   

Telefon: +36 94 344 144 
Mobil: +36 20 344-5044 
e-mail: [email protected]

Rendelési idő: 
Hétfő-Kedd: 10:00-18:00
Szerda: 16:00-18:00
Csütörtök-Péntek: 10:00-18:00

 

Bölcsességfog műtét

Sok esetben az alsó és/vagy felső bölcsességfog számára nem áll rendelkezésre elegendő hely ahhoz, hogy szokványos módon törjön elő és illeszkedjen be a fogsorba. Ennek következtében részben, vagy teljes mértékben a csontfelszín alatt (ún. retencióban) marad. Az érintett fog eltávolítását a következők miatt ajánljuk:

  • Az ínyen részben áttört fogkorona körül ismétlődő, panaszokat okozó gyulladás keletkezhet.
  • A csontban elhelyezkedő fogkorona körül a csontot elpusztító cysta alakulhat ki.
  • A bölcsességfog előtt elhelyezkedő második őrlőfogat a rendellenesen előtört bölcsességfog által kifejtett nyomás károsíthatja.
  • A rendellenesen előtört fog körüli gyulladás a szervezetben gócbetegséget okozhat.
  • Az előtörő fog által kifejtett nyomás az egész fogsort torzíthatja, harapási rendellenesség keletkezhet, mely fogszabályzó kezelést tehet szükségessé, ill. a korábbi fogszabályzó kezelés eredményét ronthatja.
  • A fogpótlások készítése előtt eltávolítása javasolt a későbbi szövődmények elkerülése miatt.

Műtéti eltávolítás során helyi érzéstelenítésben lebenyképzést követően leválasztjuk a fogíny a csontról és fúró segítségével szabaddá tesszük a fogat. Ezt követően -elhelyezkedéstől és mérettől függően- egy, vagy több darabban eltávolítjuk emelő, fogó segítségével. A sebet öltésekkel zárjuk, gyulladás esetén jodoformos csíkot helyezünk be. Műtétet minden esetben röntgendiagnózis és részletes felvilágosítás előzi meg.